Memorial Tour

Chauffeurs Vereniging Reusel, Heemkunde Werkgroep Reusel en Museum “De bewogen jaren” organiseren op zaterdag 5 oktober 2019 een Memorial Tour.

Op 3 oktober 1944 werd Reusel bevrijd door de 53rd Welch Division. Hevige gevechten teisterden Reusel in de laatste oorlogsfase, met een bijna volledig plat geschoten en uitgebrand centrum als gevolg. Naar aanleiding van de Bevrijding 75 Jaar geleden gaan we samen met de vele overgekomen Engelse nabestaanden een eretour voor de bevrijders en gesneuvelde brengen.

De bedoeling is dat we met zoveel mogelijk verlichte en/of versierde legervoertuigen gaan rijden. Ook is het mogelijk voor gewone vrachtwagens (zonder aanhanger of oplegger) deel te nemen, wel moeten deze zeker extra verlichting en het thema bevrijding uitbrengen. Vertrek punt zal zijn op de ventweg nabij Restaurant Feestzaal ”De Wekker” waarna we om ± 20:30 gaan rijden. De tocht met een lengte van 2,5 km zal in één colonne worden verreden.

Voor meer informatie over andere evenementen dit weekend kunt een kijkje nemen op de site van Heemkunde Werkgroep Reusel: heemkundereusel.nl/reusel-75-jaar-bevrijd

Hierbij enkele voorbeelden van teksten die gebruikt kunnen worden om het thema bevrijding uit te brengen:
1. Ik ben van na de oorlog, laten we dat zo houden.
2. Vrijheid is van alle generaties.
3. Wij die leven eren de doden, omdat de doden ons eerden met hun leven.
4. Vrijheid: koester het, vier het en geef het door. Vrijheid is niet vanzelfsprekend!
5. Allemaal geven we iets. Sommigen gaven alles. Eén gaf alles voor ons allemaal.
6. Vrijheid lijkt zo normaal.
7. Wie vrijheid misbruikt, weet niet wat vrijheid is.
8. De beste manier om slachtoffers te herdenken is om nooit meer een nieuwe oorlog beginnen.
9. Zoveel jonge vaders, zonen vonden slechts een eenzaam graf. Zij stierven allen voor de vrijheid die ons weer een toekomst gaf.
10. Wij branden kaarsjes omdat wij nooit vergeten wie zijn leven heeft gegeven om ons in vrijheid te laten leven.
11. War would end if dead could return. (Oorlog zou eindigen als de doden terug zouden kunnen komen)

Route:
Wilhelminalaan, Marialaan, Busseltje, Den Ekker, Kruisstraat, Marialaan, Korenbocht, Wilhelminalaan, Schoolstraat, Lindestraat, Kerkstraat, De Lend